Machines verhuizen naar een nieuwe locatie

Wanneer er een bedrijfsverhuizing of een industriële verhuizing plaats gaat vinden, moeten daarbij zeker grote zware machines en andere apparatuur verhuisd worden. Machines verhuizen, die groot en zwaar zijn, gaat niet zonder risico’s. Over het algemeen zijn deze soort machines uniek en waardevol. Er staat bij zo’n verhuizing meer op het spel dan alleen het kostenplaatje. Daarom moet een verhuizing van zware machines veilig en verantwoord verlopen. Er zal vooraf een zeer goede planning moeten worden gemaakt. Een zware machine, die verhuisd moet worden van het ene gebouw naar het andere, kan niet zomaar even opgepakt worden en op de andere plaats worden weggezet. Er zal een veilig transport aanwezig moeten zijn wanneer men zover is dat de machine verplaatst moet worden. Hij zal op de plaats van waar hij verplaatst moet worden eerst worden losgekoppeld. Dat geldt ook voor het elektrische aansluitingen. Op de plaats waar de machine naar toe wordt verhuisd, moet alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen om hem weer aan te kunnen sluiten.

De aanpak om te verhuizen
Op de eerste plaats kun je zeggen dat iedere verhuizing van machines zijn eigen aanpak nodig heeft. Iedere machine is anders. Daarom is het belangrijk dat je, voordat de verhuizing plaatsvindt, een goed gesprek hebt met de medewerkers die het meest van de machines afweten die verhuisd moeten worden. Het plannen en de voorbereiding is van essentieel belang om ongelukken te voorkomen. Voor de verhuizing van de machines kun je op internet kijken of er meer soortgelijke machines verhuisd zijn. Wanneer dat het geval is, dan kun je kijken hoe zij dat hebben gedaan. Je kunt wat over het hoofd hebben gezien. Je moet voor de verhuizing alle werklieden goed inlichten wat er gaat gebeuren en in welke volgorde de werkzaamheden uitgevoerd moeten worden. Er zullen hoogstwaarschijnlijk laadkranen voor gebruikt worden. Het kan zelfs zo zijn dat één of meerdere van de werklieden met de laadkraan moeten werken.

Verzekering afsluiten
Er kan ondanks een goede voorbereiding van alles misgaan. Wanneer je daar niet goed voor verzekerd bent, dan ben je een machine kwijt. Wanneer je een machine kwijt bent door een ongeval, dan kun je een nieuwe machine bestellen. Deze zal niet snel geleverd kunnen worden. Zolang je de machine niet hebt, kun je wel veel schade hebben. Met een goede verzekering kun je niet alleen de machine vergoed krijgen, maar ook de schade die je hebt doordat je bepaalde producten niet kan leveren. Laat je, voor een goede verzekering, goed voorlichten.

Onderschatten van de werkzaamheden
Je moet machines verhuizen niet onderschatten. Begin er vroegtijdig mee, zodat je alles tot in detail kunt vastleggen. Speciaal transport is ook niet altijd beschikbaar. Daarom moet je een goede planning hebben. Machines verhuizen brengt heel wat kopzorgen met zich mee.


Delen