Hoe kan je veilig een machine verplaatsen?

Het verplaatsen van een machine kan een zware klus zijn. Veel productiebedrijven gebruiken machines. Soms zijn dit lichte machines die goed te verplaatsen zijn, maar vaak gaat het om machines die tonnen wegen. Als deze machines verplaatst moeten worden, is het belangrijk om een plan van aanpak te hebben. Zo kan je veilig en verantwoord een machine verplaatsen.

Een plan van aanpak
Het verhuizen van een machine of een groot apparaat begint met het opstellen van een plan van aanpak. In dit plan kan bijvoorbeeld beschreven worden uit welke onderdelen de machine bestaat en hoe de machine gedemonteerd en weer gemonteerd kan worden. Dit is belangrijk om de machine op een nieuwe locatie op de juiste manier in elkaar te zetten.

Daarnaast kan je in een plan van aanpak beschrijven hoe je de machine wil gaan verplaatsen en wie verantwoordelijk is voor elk onderdeel van de verhuizing. Je kan onderzoeken of de machine met eigen materiaal verplaatst kan worden of dat je hier een ander bedrijf voor in moet schakelen. Als een machine erg zwaar is, moet er misschien een hijskraan ingezet worden om de machine op een vrachtwagen te takelen.

Ook is het belangrijk om te onderzoeken of je speciaal transport nodig hebt. Het vervoeren van een grote machine vereist de inzet van een grote vrachtwagen. Als de vrachtwagen groter of zwaarder is dan een normale vrachtwagen, moet er een vergunning geregeld worden. Daarnaast moet de te rijden route gecontroleerd worden. Zitten er krappe bochten in de route, zijn er hekken die in de weg staan of is er een lastige rotonde? Het is belangrijk om dit te weten voordat het transport onderweg is.

De machine verplaatsen
Op de dag van de verhuizing is het belangrijk dat iedereen weet wat er gaat gebeuren. Als iedereen goed is voorbereid, is het risico op ongelukken klein. Mocht de verhuizing te ingewikkeld zijn voor jouw eigen personeel, dan kan je altijd een professioneel verhuisbedrijf inschakelen, bij voorkeur een bedrijf dat ervaring heeft met het verplaatsen van machines. Ook dit verkleint het risico op ongelukken.

Zorg voordat je aan de verhuizing begint, dat de nieuwe locatie gereed is voor het plaatsen van de machine. Dan kan de machine na het transport direct op de juiste plaats gezet worden, aangesloten worden en weer in gebruik genomen worden. Op deze manier verlies je zo min mogelijk kostbare productietijd. Het direct weer in gebruik nemen van de machine is natuurlijk voordelig voor jouw bedrijf. Succes met het verhuizen van jouw machine!


Delen